Hoe werkt een ghostwriter

‘Hoe werkt een ghostwriter?’

Andere ghostwriters doen het wellicht anders, ik doe het zo: het oriënterende gesprek is de start. Daarin bespreken we wat voor een boek jij wilt. Voor wie je het boek wil schrijven. Wat je boek (of boeken) gaat veranderen, gaat doen in de lezers. Dat laatste noem ik je ‘Poolster’ en die hou ik tijdens het schrijfproces in de gaten. Ik vraag in mijn achterhoofd telkens weer: liggen we nog op koers?

‘Hoe kan je nou een boek schrijven voor een ander?’

Een boek schrijven voor een ander, daar is wel wat voor nodig. We hebben gesprekken, misschien volg ik een of meer van jouw trainingen en we bedenken een lijn van het verhaal, een volgorde voor de hoofdstukken. Gaandeweg krijg ik jouw taal in mijn vingers. Het schrijfproces vraagt van jou ook input: naast onze gesprekken lees je de teksten – telkens weer. En voorziet ze van commentaar.

‘Als jij klaar bent, heb ik dan een boek?’

Als ik klaar ben, heb je een boekmanuscript. Zonder dit komt er geen boek. Daarna redigeert een redacteur het boekmanuscript. Een vormgever geeft het vorm en een corrector corrigeert het vormgegeven boek, waarna de drukker het boek drukt. In al die fasen hou jij de touwtjes in handen en kijkt of het goed gaat. Of je vraagt mij dat te doen samen met jou, als je uitgeefcoach.
Start vandaag nog hier.